tiistai 24. marraskuuta 2009
Chili
Kuva: André Karwath
Chili on maailman tulisin mauste. Chilit ovat paprikoita, joiden kapsaisiinipitoisuus on suuri ja niitä voidaan hyödyntää mausteina erilaisissa ruoissa. Chili on lähtöisin Etelä-Amerikasta ja niitä löytää sadeviidakoista jopa vuorten rinteille asti eri olosuhteista. Chilin vaikuttava ainesosa kapsaisiini vaikuttaa ihmisen hermojen kipupisteisiin aiheuttaen poltetta ja suurina pitoisuuksina ja vahvuuksina jopa kipua.
Maailman tulisin chili, Naga Morich on mitattu sisältävän yli 1000 000 scovillea, joka on asteikko jolla mitataan chilien tulisuutta.
Suuntaa-antava asteikko chilien tulisuudesta:
11+ Naga Morich (Capsicum chinense)
10(+) Habanero (Capsicum chinense)
9 Tabasco-chili (Capsicum frutescens)
8 Cayenne (Capsicum annuum)
7 Serrano, Chile de Arbol (Capsicum annuum)
6 Yellow Wax, Serrano (Capsicum annuum)
5 Jalapeño (Capsicum annuum)
4 Pasilla, Sandia, Cascabel (Capsicum annuum)
3 Pasado, Mullato, Guajillo, Ancho, Poblano, Espanola (Capsicum annuum)
2 New Mexico Red, Anaheim (Capsicum annuum)
1 Mexi-bells, Cherries (Capsicum annuum)
0 Paprika (Capsicum annuum)
Tunnisteet:
bhut jolokia,
capsicum annuum,
capsicum chinense,
cayenne,
chili,
habanero,
kapsaisiini,
naga jolokia,
naga morich,
red savina,
serrano,
tabasco,
tuliset pausteet
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti